Powered By Blogger

tiistai 23. elokuuta 2016

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista



Tästä alkaa kolmen päivän tarina... Tai jopa neljän...

Lauantaina Karhuvuorelta keräsimme sangollisen pihlajanmarjoja. Helppo homma.


Sunnuntaina ryhdyin sitten keittopuuhiin. Noudatin hyväksi aikoinaan kokemaani reseptiä. Siihen tarvitaan vain oransseja pihlajanmarjoja (silloin niissä pitäisi olla pektiiniä ja hyytymisominaisuus), tavallista sokeria ja kraanavettä.


Ensin keitetään marjoja vedessä (vähän reilu) vartti



Tässä vaiheessa oli aikaa nauttia kupponen kahvia -säilövän Muumimamman kanssa :) 


Siivilöinnissä tuli niin kiire, hoppu ja kuuma, että kuvaus unohtui...


Mutta kauniin väristä mehuahan siitä tuli!


Seuraavaksi kattilaan lisättiin sokeri...



...ja annettiin poreilla taas reilu vartti


Olisin tietysti tässä välissä voinut ottaa santsikupin kahvia, mutta kaivelinkin kaapista esiin lasipurkkeja ja pesin ne



Tehtyäni hyytymiskokeen kylmällä lautasella luulin hyytelöni olevan valmista putkitettavaksi...


...purkitin...


...suljin kannet...


...ja jäin odottamaan hyytelön jäähtymistä



Laitoin tapauksen kunniaksi pöytään Vaasan kirppariltä löytämäni Finlaysonin pihlaja-pöytäliinan, jonka Esikoinen kävi näppärästi silittämässä samalla, kun minä hyytelöin...


Purkkien kylkeen tein tekstitkin valmiiksi


Vaan kuinkas sitten kävikään?

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoja!

Hyvin jäähtyivät purnukat iltaan mennessä, mutta nyt oli hiiri kissalla räätälinä: Ei tullut hyytelöä, tuli muutamalla hyytymällä höystettyä pihlajanmarjamehukeittoa :(  Ei hyytynyt ei, vaikka mittailin ja kellotin ja tein kaiken ohjeen mukaan... Liekö olleet sittenkin liian kypsiä marjani ja pektiini niistä jo lähtenyt livohkaan. Parhaani yritin.

Maanantaina kävin vapaaehtoistyön jälkeen "äsmarketissa" ja ostin neljä pussia SININEN MELATIN HYYTELÖIMISAINETTA. Kaatelin tölkeistä "litkut" kattiloihin, kuumensin kiehumispisteeseen, lisäsin hyytelöimisaineen. Kiehutin minuutin. Siis yhden minuutin!

Kaatelin liemet toistamiseen tölkkeihin ja tuota pikaa saattoi nähdä, että nyt hyytyy. Ja niinpä kolmantena päivänä tapahtui ihme ja minulla on tölkkitolkulla herkullista pihlajanmarjahyytelöä. ITE TEIN!

Tarina jatkuu tiistaina. Tänään oli IKEA lihapullapäivä. Eli keskustaan oli rakennettu tulevalle torille IKEAn ravintola, josta jokainen sai käydä hakemassa lihapulla / kasvispulla-annoksen. Totta kai hain omani! Otin mukaan, kun oli siinä muuta tekemistä... 


Kotona sitten eväät esiin: lihapulla-annos ja lähdevettä:


Ja tämän kaveriksi pihlajanmarjahyytelöä!




Ja nyt jos saa vähän itseään kehua, niin kylläpä oli hyvää hyytelöä!!!

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Hyytelöasiassa. :)

Ja vielä päivän uutinen: 
http://www.ksml.fi/Aliarvostettua-superruokaa-Miten-pihlajanmarjoja-kannattaisi-säilöä



8 kommenttia:

  1. No hyvä, että lopulta onnistui! Mistä hei saa tuollaisia tekstikoneita...? Olisi monessa paikassa tosi kätevä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Tarratulostimia saa mm. http://www.clasohlson.com/fi/b/Koti/Toimisto/Tarrakirjoittimet

      Poista
    2. Kiitti! Täytyy kyllä hankkia itsellekin tuollainen!

      Poista
    3. On ainakin meillä ollut ahkerassa käytössä!

      Poista
  2. Well google is refusing to translate but I am guessing you made jelly with the berries! It looks wonderful. Love the coffee cup!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You figured it out correctly: jelly made of rowan berries :) And I like it!

      This coffee cup is one of my Moomin cups... I love them all ;)

      Poista
  3. Olipas taas kiva hyvänmielenpostaus, vaikkei kaikki mennytkään kuin Strömsössä. Ihania kuvia ja kovin olen minäkin hyvilläni, ettei iso työ mennyt hukkaan vaan lopussa kuitenkin kiitos seisoi, :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Strömsö on kaukana musta... Mutta periksi en anna ja jotain lopulta yleensä aina saan aikaan :)

      Poista