Powered By Blogger

tiistai 7. lokakuuta 2014

279. kuppiMatkakuume ja turkkilainen kahvi

Joku aika sitten kiinnostuin Ukolle tulleesta lehdestä...


Moottorissa oli juttu Istanbulista


Nyt pitää saada turkkilaista kahvia!


Ei siinä sitten muuta, kun välineet esiin! Tällä kertaa kokeilin HANEDAN Türk Kahvesia


Moottori-lehdessäkin kerrottiin turkkilaisen kahvin valmistamisesta:


Ja näin sen tein:

Mystinen Istanbul ja kuppi kahvia!


Yerebatan Sarayi. Maanalainen vesisäiliö, joka sijaitsee aivan Hagia Sofian ja Sinisen moskeijan lähellä. Sisäänkäynti on vaatimaton ja vähän piilossa. Säiliö on valtava maanalainen rakennelma ja todella käynnin arvoinen paikka. Se rakennettiin 500-luvulla Bysantin keisari Justinianuksen aikana. Jos kuvat vesisäiliösta näyttävät lehdessä  tutulta, olet kenties nähnyt ne elokuvassa: vuoden 1963 James Bond, From Russia with Love, kuvattiin osittain täällä. Itse olen käynyt Yerebatanissa vain kerran, mutta menen vielä toisenkin kerran!

Istiklal-katu on Istanbulin tunnetuin keskus, Taksim-aukiolta lähtevä parin kilometrin mittainen kävelykatu. Ja yksi lempipaikoistani. Täältä löytyvät kirjakaupat, karkkikaupat, kaikki kaupat, ravintolat, kahvilat – ja aika  monta muutakin ihmistä, jotka ovat sinne päiväänsä tai iltaansa lähteneet viettämään. Hyvät kengät jalkaan ja menoksi! Paluumatkan voi toki tulla vaikka vanhanaikaisella punaisella raitiovaunulla, joka kulkee katua päästä päähän, tai kiireen iskiessä metrolla.
Prinssisaaret eli Adalar (saaret) kuten turkkilaiset niitä kutsuvat, tarjoavat upean levähdyshetken hektiseen Istanbuliin väsyneelle. Minulla on ihan omat syyni pitää saarista ;) Prinssisaaret sijaitsevat Marmaranmeressä Istanbulin edustalla, ja niihin on useita laivayhteyksiä jopa tunnin välein. Saaria on yhdeksän, joista suurimmat ovat Kınalıada, Heybeliada ja Büyükada. Erityistä saarilla on moottoriajoneuvojen puuttuminen: halutessasi taksikyydin, hyppäät hevosvetoisen vossikan kyytiin.Vanhanajan basaaritunnelma vallitsee Istanbulin kauppapaikoilla vielä nykyäänkin varsinkin Suuressa basaarissa (Kapali Çarşı). Istanbulin Suuri basaari on yksi maailman vanhimmista markkinapaikoista.  Entisaikoina Suuressa basaarissa myytiin esimerkiksi kultaa, hopeaa, mattoja ja kankaita, joita kaikkia voi löytää alueen kojuista yhä edelleen. Suuren basaarin katujen ylle on rakennettu kupukatto, jonka satoja ikkunallisia kupoleita kannattelevat 30 metriä korkeat seinät. Basaarialueen eksoottisia kujia reunustavat sadat kojut ja kaupat, mutta erityisen kuuluisa paikka on valtavasta koruvalikoimastaan. Basaarialueelta löytyy myös joukko ravintoloita ja kahviloita. Suuri basaari on kokemisen arvoinen jo pelkästään tunnelmansa puolesta, sillä alueen aito markkinahumu vie helposti mukanaan.


Lentävä matto on olemassa, mutta minun olohuoneessani on vasta Kodin1:sten halvempi versio...
Toivottavasti maistui!


2 kommenttia:

  1. Maistuihan se, kun noin korea kuppikin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kupin takia turkkilainen kahvi jopa ilman sokeria maistui (yleensä keittelen sen aina keskimakeana, orta) ;D

      Poista