Powered By Blogger

lauantai 2. heinäkuuta 2016

MuseoperjantaiHeinäkuun kalenteri on mukavan näköistä luettavaa:


Heinäkuu ja lomakuu -jippii!


Alkuun aurinkoiset aamukahvit :)
Kauas en pyörälläni päässyt, kun näköpiirissä oli taas kahvia! Tämä Parisien on Pauligin kaupunkikahveista ainut, jota en ole vielä maistanut. Olin jo melkein unohtanut sen, kun en sitä silloin risman reissulta saanut muiden mukana...


Mutta näiden perässä oikeasti olin:


Aloitetaan tästä:


Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen näyttely. Katsoin myös ruudulla pyörivän haastattelun, jossa haastattelijan ääni muistutti epäilyttävästi Jukka Virtasta...

Sitten kuulin museo-oppaan (?) sanovan, että kello on nyt tasan ja aloitetaan kierros... Mitä täällä tapahtuu??? Liityin kuulijoiden joukkoon pieneen luentosaliin, jossa opas kertoili kahdesta esillä olevasta Jonas Heiskan maalauksesta. 
- Anteeksi, en ollut alusta asti... Onko tämä sellainen kierros, että voi vain hypätä mukaan?
- Voi hypätä mukaan, kun maksaa 6 € opastuksesta.
- Selvä, käyn maksamassa. Älkää jättäkö minua!
- Ei jätetä!

Kipaisin kassalla ja liityin miehen ja neljän naisen porukkaan. Pari teosta Keski-Suomen museolta:Olipa minulla tuuria: olen jo pitempään (montako kymmentä vuotta...) miettinyt, että Heiskan taiteilijakodissa olisi kiva käydä. Sinne kun on kotoani peräti kahden kilometrin matka!


Tässä kuvakimara taiteilijakotivierailultani:


Jyväskylän Älylässä Kramsunkadun varressa sijaitseva Heiskan taiteilijakoti on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka omaperäinen 1900-luvun alkupuolen taiteilijakoti-ilme on säilynyt myöhempien hienovaraisesti tehdyn laajennuksen ja korjausten yhteydessä. Kodin esineistö, taide- ja kirjakokoelmineen, valokuvineen ja arkisto-aineistoineen tarjoaa niin jyväskyläläisille, keskisuomalaisille kuin muualtakin tuleville tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan. Jyväskyläläinen kuvataiteilija Vappu Heiska (1921-1993) testamenttasi vuonna 1993 ateljeekodin irtaimistoineen Jyväskylän kaupungille. Talon suunnitteli ja rakensi vuonna 1912 Vapun isä, taidemaalari Jonas Heiska (1873-1937). Aikoinaan Heiskan taiteilijakodissa kokoontuivat niin taiteen ystävät kuin jyväskyläläinen musiikkiväkikin. Kolmihenkisen taiteilijaperheen äiti Maikki Heiska (1889-1961) antoi kotonaan pianotunteja lukuisille pikkupianisteille. Vuodesta 1998 Heiskan taiteilijakoti on ollut yleisölle avoinna ja kuulunut naapurissa sijaitsevaan Keski-Suomen museoon.Kodissa näkyy kahden sukupolven taiteilijoiden, isän, äidin ja tyttären taidettaMaikki Heiska ja Jonas Heiska sekä Uudisraivaaja ateljeen seinällä
Täällä aika on pysähtynyt


Katseeni kiinnittyi tietenkin myös epäoleellisiin asioihin, kuten Marimekon verhoihin: Maija Isolan ATAMAN


Annika Reinikaisen PUNAPIPPURI


Maija Isolan KIRGIISI


Vappu Heiska oli maailman matkaaja... Vappu Heiska teki  ”sekamateriaalisommitelmiksi” kutsumiaan kollaaseja 1960- ja 70-lukujen vaihteessa. 


Talon kivijalassa on hieno reliefi:Taiteilijan kodissa kaikki ikkunat ovat erilaisia:
Olihan hieno tuuri ja hieno kierros!!!


Palasin Keski-Suomen museolle ja kiersin vielä pari näyttelyä :)


Minä näin taas marimekkoa... Maija Isolan SEIREENI
Innoluxin valmistama akryylinen Lokki (Yki Nummi 1960) on yksi ikonisimmista ja tunnetuimmista valaisimista...


Maija Isolan LOKKIArmi Ratian TIILISKIVI, Maija Isolan KAIVO ja Vokko Eskolin-Nurmesniemen VARVUNRAITAPerusnäyttelystä vielä muutama kuva:


Kahvinvastiketta...Jyväskylän kappelin kirkonkello 1740

Päätän kierrokseni tähän kalliomaalaukseen:


Ei sittenkään: päätän kierrokseni tähän vessan seinältä kuvattuun:Museossa alkoi tehdä mieli kahvia, joten suuntasin Mäki-Mattiin...


Ilahduttavasti taas kesäkahvila on auki!Mutta sitten minä mieleni pahoitin...


Sekä myyjä että yksi gluteeniton asiakas hyökkäsit minua vastaan, kun aivan asiallisesti kyselin laktoositonta ja erehdyin vielä -edelleen ihan asiallisesti- sanomaan, että jos palautetta saa antaa... Ilmeisesti ei, koska myyjä oli itsekin laktoositon ja laktoositon maito on NIIN KALLISTA!


Siis pelkkä kahvi. PELKKÄ KAHVI. Ja kutsuvat itseään kahvilaksi. Tähän voin nyt sanoa, että hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi. En aio hehkuttaa tämän "kahvilan" puolesta...Melko nopeasti jatkoin matkaani. Yllätytkö, jos kerron, että museoon!

Sain Heiskan kierroksella hyvän vinkin: tänään on auki myös Lyseon museo...


Yksi Jyväskylän kauneimmista rakennuksista, mutta niin homeinen, että koulua ei siellä enää voi pitää...

Kaikenlaista koululaitokseen liittyvää oli esillä tässä museossa. En enää jaksanut kuvata, keskityin juttelemaan mukavan, nuoren museo-oppaan kanssa...


Jatkoin siitä Submarineen kahville. Nytkään ei onnistanut... Laktoosittomia oli kyllä saatavana, mutta ei enää erikoiskahveja, kuten aikaisemmin on ollut...


Siispä kahvi ja kana-aura-paniini...


...ja jalkapallouutisia :)


Kotimatkalla huumaannuin horsmien kauneudesta...

Tunnustan: kävin tänään myös yhdellä kirpparilla ja tein hyväntekeväisyyttä 5 €:lla


Nämä kupit oli saatava!
Edellinen omistaja ei ollut niitä käyttänyt ollenkaan...Minä tykkään!


Onneksi olkoon, jos jaksoit mukanani koko museoperjantain!


8 kommenttia:

 1. Voi! Niin mielenkiintoinen postaus taas kerran! Ja huomaan, etten tiedäkään Jyväskylästä juuri mitään, vaikka sen pitäisi olla minullekin tuttu kaupunki. Tosi kiva, kun viet meitä lukijoita näille mukaville matkoille kotikaupungissasi.
  Leppoisaa pyhäpäivää, mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, kun saa seuraa ;9 Yksin olisikin tylsempää. Totta: ei ole kaikki kotikaupungissa vielä tuttua. Uutta löytyy ihan läheltäkin. Ja kiitos -aion nauttia loman joka hetkestä!

   Poista
 2. Oho, johan ennätit PALJON yhden päivän aikana! Ihanhan tässä hengästyy ;) Mutta ihana päivä, paitsi Mäki-Matin tympeän kahvilan kohdalla :( Kieltämättä laktoosittomat tuotteet ovat kalliimpia, mutta kyllä kunnon kahvilan pitää ottaa ruoka-allergiat huomioon. Laktoosista on vaivaa tosi monelle, joten aika monta asiakasta jättää tuollaiset kahvilat väliin.

  Nappilöytö nuo kahvikuppisi!

  Oikein ihanaa lomaa! Suunnitelmia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lomasuunnitelmia on ja ei ole... Suunnittelemattakin tulee kaikenlaista tehtyä, kuten tänään... Nyt on vaan vähän kipeä olo (pää, kurkku ja silleen) joten en taida jaksaa heti paljastaa. Jotain saattaa lipsahtaa jo tänäänkin. Toisaalla ;)

   Museopäiväni oli todellakin puuhakas ja jälleen odottamattomiakin tapahtui. Laktoosiharmistus on jo lieventynyt, mutta kahvila saa olla omissa oloissaan minun ja monen muunkin puolesta... Perusasia kahvilassa: laktoositon vaihtoehto. Gluteenittoman puuttumisen hän selitti sillä, että heillä on vain yksi uuni ja yhdet välineet, eivät pysty takaamaan gluteenittomuutta... Jaa.

   Poista
 3. Kiitos taas tästä museokierroksesta! Ja kyllä oli huonoa palvelua tuossa kahvilassa. Pöh. Minäkin keräsin muuten horsmia maljakkoon, kun lupiiniaika alkaa olla ohi, mutta ikävän nopeasti nuukahtivat! Tiedä sitten onko se horsmille tyypillistä vai oliko olosuhteissa vikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, kiva kun olit mukana ;) Joo, kahvila oli mikä oli... Onneksi muualla saa sekä laktoositonta syötävää, että asiallista palvelua.

   Minun horsmani nuukahtivat myös saman tien. Eivät kestä katkomista, ovat luonnossa kauneimmillaan. Tai eivät kestä hetkeäkään jos eivät saa vettä...

   Poista
 4. Taas opin uutta. En ole käynytkään Heiskan talossa. Kiitos kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan ja mene joskus livekierrokselle -vaikka vahingossa niin kuin minä ;)

   Poista