Powered By Blogger

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

18. kirja Oi, mikä ihana aamu...

Nyt kerron lukuhaasteen 18:sta kirjasta...

Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä

Markus Zusak: Kirjavaras

Kirjavarkaan ovat lukeneet kaikki, minä vasta nyt. Kirjavaras elokuvan olen nähnyt 289.kuppi

Kirjan lukemisen aloitin jo http://365kuppiakahvia.blogspot.fi/2015/05/suvi-suloinen.html ja vaikka kirja on kiinnostava, lukeminen on kestänyt ja kestänyt ja kestänyt...


Kirjan kertojana toimii kuolema, siis ei ihminen... Päähenkilöitä ovat Liesel, kirjavaras, sekä hänen kasvatusvanhempansa ja naapurinsa.


Kertomus ei etene järjestyksessä. Kuolema tekee jatkuvasti välihuomautuksia ja kertoo paljastuksia tulevasta -mokomakin spoileri! Toisaalta... kuka se onkaan aina kurkkimassa kirjan loppua jo heti alun jälkeen? 


Kertomus on karu ja kaunis. Eipä elämä natsisaksassa kovin loistokasta voinut olla, vaikka ei ollut edes juutalainen. Yleisimmin näitä kertomuksia kerrotaan juuri juutalaisen näkökulmasta (Anne Frank, Pianisti...). Toki juutalaisia tässäkin kertomuksessa on, yksi jopa kirjavarkaan kodin kellarissa...


Kieli on kaunista, käännöstyö loistavaa (Pirkko Biström)  ja kuolema on jopa hauska tyyppi. Kertomus pitää otteessaan. Kirjoja on aina vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta lukukokemuksena Kirjavaras menee kyllä melko korkealle minun "listallani".


Kirjassa on kaunis loppu...Tällä kirjalla on paikka hyllyssäni!
4 kommenttia:

 1. Jos et kerro kenellekään, paljastan salaisuuden: tällä kirjastotädillä on Kirjavaras vielä lukematta... Tämän suosituksen jälkeen tekee vielä enemmän mieli tarttua tuohon opukseen. Harmi, että kirjoja ilmestyy sellaisella vauhdilla, ettei millään ehdi tutustua kaikkiin niihinkään, jotka vaikuttavat ehdottoman välttämättömiltä. Mutta vielä tulee se päivä, kun on Kirjavarkaan vuoro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän minä nyt toki kenellekään kerro!

   Minähän olen kuuluisa siitä, että luen 5-10 vuotta vanhoja kirjoja. Uutuudet ovat käsissäni harvinaisia. Kirjavaraskin on ilmestynyt suomeksi jo 2008. Ja mulle se oli uusi lukuelämys vielä 7 vuoden kuluttuakin. Suosittelen :)

   Poista
 2. Kiva kuulla, että on hyvä. Sain sen joskus lahjaksi, mutta odottaa vielä tuolla hyllyssä...

  VastaaPoista