Powered By Blogger

lauantai 25. toukokuuta 2019

Kirjallinen kävely -Minnan jalanjäljissä Järvikaupungissa



Minna Canthin patsaan luota kirkkopuistosta meitä lähti matkaan lähes 50 kirjallista kävelijää...


Taas oli aika kävellä Naisten pankin piikkiin, lempioppaani johdolla. Ilta tuotti yli 20 ammattia naisille


A.H. kertoi faktoja Minna Canthista  (s. 19. maaliskuuta 1844 Ulrika Wilhelmina Johnson), luki Minnan kirjoituksia ja kirjoituksia Minnasta.


Niin, ja tämä patsas on Pauli Koskisen Nuori Minna Canth (1962)


Neiti Johnson pääsi syksyllä 1863 vasta perustettuun Jyväskylän seminaariin, joka koulutti kansakoulunopettajia. Kansakoulunopettajuus jäi haaveeksi, sillä hän keskeytti opintonsa syksyllä 1865 hyväksyessään seminaarin luonnontiedon opettajansa Johan Ferdinand Canthin kosinnan.


J.H.Erkon runo Minnasta:




Siirryimme Cygnaeuksen puistoon -Uno Cygnaeuksen patsaan luo.


Seminaarin johtaja Uno Cygnaeus oli paitsi pappi myös luonnontieteen maisteri. Hän toimi seminaarin johtajana 1863-1869. 
 

Minna Canth (tuolloin siis vielä Minna Johnson) opiskeli Jyväskylän opettajaseminaarin nelivuotisesta kurssista vain puolitoista vuotta: syys- ja kevätlukukaudet 1863–1864 sekä mahdollisesti kevätlukukauden 1865. Minnan opinnot keskeytyivät kihlautumiseen Ferdinandin kanssa huhtikuussa 1865.
 

Cygnaeuksen patsas o Ville Vallgrenin tekosia (1899)


Siinä puiston laidalla oli enne seminaari. Siitä muistona Carisma-korttelissa seinät on koristeltu wanhoilla koulujutuilla... Mitään Minnan aikaisia rakennuksia ei Jyväskylässä ole enää jäljellä...


Kauppakadulla oli muutama pysähdys, tällä tontilla on ollut seminaarin rakennus ja sen jälkeen...


...myös telefoonisentraali


Kauppakadun ja Cygnaeuksenkadun kulmassa ...


...on ollut lyseo


Kauppakadun ja Gummeruksenkadun kulmassa kuulimme Minnan kirjallisen tuotannon alkamisesta ja kiireisestä perhe-elämästä. Canthin elämä oli Jyväskylässä kiireistä, sillä pariskunnalle syntyi kaikkiaan seitsemän lasta.


Keskisuomalaisen talon tontilla oli Minnan aikoihin Jyväskylän ensimmäinen kivitalo, jossa myös Canthit asuivat jonkin aikaa


Päätimme puolitoistatuntisen kirjallisuuskävelymme paikalle, jossa Canthien talo aikoinaan sijaitsi. Siinä on nykyään Keskustien pää. Tämä kuva talosta on otettu kolmekymmentä vuotta sen jälkeen, kun Minna oli jo muuttanut takaisin Kuopioon Ferdinandin kuoltua v.1879.


"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää" sanoi Minna Canth ja minä sanon että KIITOS! Mahtava kävely

8 kommenttia:

  1. KIITOS tästä mielenkiintoisesta postauksesta!Minna oli aikalaistensa keskuudessa rohkea nainen. Tuo hänen sitaattinsa on aivan mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna olen ottanut aimoharppauksen Minnaan tutustumisessa ;)

      Poista
  2. Muutamia asioita selvisi tämän perusteella.
    Kiitos.

    VastaaPoista
  3. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Missä kohdassa tarkalleen Canthien talo sijaitsi Jyväskylässä, kummassa päässä Keskustietä?

    VastaaPoista
  4. Siis Keskustien Gummeruksenkadun puoleisessa päässä.

    VastaaPoista
  5. Eikö Canthien talon paikalla ole mitään muistolaattaa tms heidän siinä asumisestaan?

    VastaaPoista