Powered By Blogger

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Kehä vihreän villiyrttikävely Tourujoella



Mikä Kehä Vihreä?


Kehä Vihreä tarjoaa paikan monenlaiselle aktiviteetille (liikuntaa, kulttuuria, arkkitehtuuria, luontoa...). Kehä Vihreä muodostaa 10 kilometriä pitkän kävelyreitin. Tämänkertainen kävelypaikka sijaitsi Tourujoella


Saavuin Tourujoelle Kinakujan sillan yli...


... ja katselin jatulintarhaa


Kävin viemässä pyörän parkkiin ja lähestyin puistoa toisesta suunnasta...


Kinakujan silta toisesta suunnasta nähtynä...


Ja mitä oli tapahtumassa? Kehä Vihreällä on luvassa vuonna 2019 herkullista menoa. Kehä Vihreän Menu tarjoili nyt toukokuussa villiyrttisiä alkupaloja ja elokuussa on luvassa piknik-illallinen taivaan alla. Lisäksi Kehä Vihreä on mukana syyskuussa Mäki-Matin perhepuiston valosynttäreillä. Nam!

Oppaamme Minna Jakosuo oli leiponut meille leipää ja loihtinut sen päälle levitettä (jugurttia, raejuustua, nokkosia ja mustapippuria).


Alkupalat, olkaa hyvä! Kysymykseen "Miltä maistui?" eräs mies: "Ei oikein miltään."


Vilkaisimme muutamia kirjoja...




...ja sitten kävelylle! Kuuntelin opasta ja hänen mielipiteitään. Tietenkin turvauduin myös netistä löytyvään tietoon, sillä luonnonyrttien käyttäminen ei ole aivan yksiselitteistä. Kasvikunta osaa myös yllättää.



Laitan nuo Luontoportin kuvaukset linkiksi kaikkiin tarkastelemiimme kasveihin. Siellä on mm. myrkytystietokeskuksen kommetit villiyrteistä, joista useampikin on lievästi myrkyllinen...

Peltokanankaalin lehtiä voi käyttää rucolan tavoin (jo aiemmin mainittu mies: "Mikä on rucola?") ja nupullaan olevaa kukintoa kuin broccolinia.



Tässä näkyy vasta lehtiä, joita voi käyttää mausteena, maku on oreganomainen. Siankärsämön kukista voi valmistaa teen kaltaista hauduketta, sen kerrotaan poistavan kiputiloja.


NOKKONEN http://www.luontoportti/nokkonen

Tutuin villiyrtti ja paljon muutakin kuin nokkoskeitto. Runsaasti rautaa ja c-vitamiinia. Kunhan pitää mielessä, että ei keitä nokkosta, vaan antaa pelkästään kuumakylvyn. Eli kiehuva vesi päälle ja minuutin parin haudutus, kylmä vesi niskaan ja siivilöinti.

Oppaamme oli tietenkin tehnyt nokkosista vaikka mitä (kuten se alkupalamme levite), mutta hänen ehdoton suosikkinsa taisi olla nokkospesto, josta voi tehdä vaikka korvapuusteja :o



Puutarhakarkulainen maahumala muistuttaa maultaan minttua, mustaherukkaa ja hiukan timjamia. Myrkyllinen herkku vai herkullinen myrkky -siinäpä kysymys...



Miksi vihata voikukkia, kun ne voi syödä! Lehdet maistuvat sitä paremmilta, mitä sileämmät reunat ovat. Kukista saa vaikka marmeladia, viiniä tai simaa. Nupuista voi marinoida "köyhän miehen kapriksia" tai nuput voi friteerata esim. keittoja maustamaan.

Mutta minun mielestäni parasta voikukissa on hahtuvapallojen puhaltelu




Horsmanverso on aito kotimainen villiparsa -parasta kevyesti voissa paistettuna. Kuvan yksilö on siihen jo yli-ikäinen... Lehdet voi kuivattaa teemäisiä haudukejuomia varten ja kukkia voi käyttää leivonnaisten ja ruokien värikkäinä, syötävinä koristeina.



Tällä viljelmällä ruokkisi jo juhlaväen!


Vuohenputkea voi käyttää nuorena silputtuna salaateissa ja keittojen lisänä sekä pinaatin tai kaalin tapaan valmistettuna. Sopii kuulemma myös makeisiin leivonnaisiin kuten rahkapiirakkaan. Vuohenputkea voi myös pakastaa tuoreena tai kuivata talven varalle lehtivihreäsekoituksiin. Kuivattua vuohenputkea voi käyttää mausteena. Lehdet sisältävät mm. rautaa ja C-vitamiinia.



Helpon välipalan saa, kun laittaa muutaman suolaheinän lehden voileivän päälle.


Vielä ei ollut orvokkien aika, mutta kaikki orvokit ovat paitsi kauniita myös syötäviä

Hetkinen puhuttiin myös puille... puista  ;)


KOIVUNLEHTI sopii teen tapaan nautittaviin haudukkeisiin ja toimii myös nesteenpoistajana. Lisäksi koivunlehti sopii mm. hiustenpesuun:

Koivunlehtishampoo
1.5 litraa vettä
2 rkl timjamia
2 dl koivunlehtiä
Kiehauta vesi ja timjami. Lisää joukkoon tuoreet koivunlehdet joukkoon. Jäähdytä neste. Ravista voimakkaasti pullossa, siivilöi ja käytä. Säilyy puolisen vuotta. https://yle.fi

LEHMUKSENKUKKA  sopii myös erittäin hyvin haudukkeeksi. Lehmuksenkukan pehmeä maku rentouttaa aistit ja lihakset, joten vietät yösi syvässä ja rentouttavassa unessa.

VAAHTERANKUKKA on makea ja sopii siksi esimerkiksi jälkiruokiin ja raakasuklaaseen.

Varmasti unohdin puolet kuulemastani, mutta tämän verran sain irti yrttikävelystä. Mielenkiintoista, vai mitä? Koska kamera oli kaulassani ja silmät päässäni koko kaksituntisen ajan, niin muutakin mukavaa kävelyllä näin...

 VILLIYRTTIKÄVELYN PARHAAT ELÄINKUVAT


Kotiloita riitti... sanoisinko joka askeleelle...


Yhdestä suunnasta kuului kaunista laulua...



...samaan aikaan toisaalla...


...kuului pelkkää säksätystä...


Mutta koska en ole mikään rastasasiantuntija, niin...


...siirrytään seuraavaan osioon:

VILLIYRTTIKÄVELYN PARHAAT PYÖRÄKUVAT

Joen pohjalta ongitut...


...ja oma rakas polkupyörä


Ja sillä sitten kevyesti kotia kohti




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti