Powered By Blogger

perjantai 10. heinäkuuta 2020

Pieni lomanen Porissa ❤️



Lomamatkamme jatkui Poriin. Majoituimme Porin Scandiciin... Olimme tervetulleet ❤️


Ennenvanhaan meidän perheelle riitti yksi huone. Nyt meitä on neljä aikuista  ❤️ Tässä on vanhusten vanhempien huone.


Tärkeimmät varusteet. Mutta kahville sitten vähän myöhemmin...


...sillä ilta oli vielä nuori ja tapasimme ystävän, Esikoisen kummitädin ❤️ Kiersimme vähän kaupungilla ja juttua riitti ❤️

Ensin torin laitaan...


...Pertti Mäkinen, TORIPARLAMENTTI (2008), taustalla Satakieli-lava.


Auts!


Seinämaalaus, m-City (2012)



Ja ihan "nurkan takana" toinen seinämaalaus, jonka tekijä on Otto Maja (2013)



Ja sitten: mitä maistuvin Rosson pizza  ❤️


Sitten katselimme kauniita rakennuksia ja patsaita Porissa...

Kunnallisneuvos Robert Junneliuksen sekä konsuli Hugo Rosenlewin perheilleen rakennuttama talo tunnetaan myös Junneliuksen palatsina ja se valmistui vuonna 1895. Arkkitehti August Krookin suunnittelema renessanssipalatsi on Suomessa täysin ainutlaatuinen ja näin ollen Porin arvokkainta rakennusperintöä. Rakennussuunnitelma oli Italian renessanssiarkkitehtuurin inspiroima. Kaupungintalona se on toiminut vuodesta 1963.


Raatihuoneen naapurissa, Porin teatteria vastapäätä sijaitsevan, nykyisin Porin seurakuntayhtymän hallintokeskuksen, on suunnitellut arkkitehti Ricardo Björnberg. Erilaisia tyylisuuntia yhdistelevän talon rakennutti Oscar Heine. Siitä nimi: Heinen talo. Talon erikoisuutena on laivan märssykoria muistuttava torni. Seurakuntien omistuksessa se on ollut vuodesta 1922.



Ihmisen kokoinen kukkaruukku Raatihuoneen edessä.


Juhana-herttuan patsas, Sofia Saari (2008) Raatihuoneen vieressä.


Katse Raatihuoneenpuistoon...


Raatihuoneen edustalta löytyy yksi kaupungin kuuluisimmista patsaista, Satakunnan Karhu, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Emil Cedercreutz (1938)


Uusklassisen arkkitehtuurityylin raatihuoneen, joka valmistui vuonna 1841, suunnitteli maan historian kansallisarkkitehteihin kuuluva Carl Ludvig Engel.




Empireä eli uusklassismia olevan rakennuksen kohokohtiin kuuluvat mm. rakennuksen pyöreäpiirteinen kellotorni sekä neljän pilasterin päätykolmio, josta löytyy Porin kaupungin karhuvaakuna. Päätykolmion alla oleva teksti “CURIA ARCTOPOLIS” on latinaa, suomennettuna “KARHUKAUPUNGIN OIKEUS”


Lähikuva antiikin Rooman lain ja oikeudenmukaisuuden jumalatar Justitia-patsaasta, joka pitää  vasemmassa kädessään vaakaa (symbolina oikeudenjaolle) ja oikeassa kädessään miekkaa (symbolina lainvalvonnalle).


HJ. Nortamon patsas Porin teatterin seinustalla on taiteilija Yrjö Liipolan tekemä (1938 / 1946)


Muhkean Keski-Porin kirkon etualalla Eila Hiltusen Polyfonia (1987)


Keski-Porin uusgoottilainen tiilikirkko rakennettiin vuosina 1859–1863 Carl Johan von Heidekenin piirustusten mukaan. Suomessa harvinaisen valurautaisen torninhuipun suunnitteli Georg Chiewitz.


Sankarihautamuistomerkki, Aimo Tukiainen (1952)


Sankarihautamuistomerkki muodostuu seuraavista kokonaisuuksista: "Etulinjoilla", "Matkan pää", "Risti kirkastuu" ja "Elämä jatkuu". Muistomerkki on 20 metrin pituinen jonka jalustassa on kohokirjaimin teksti "Me olemme omatunto maan". Lajissaan muistomerkki on Suomen suurin. Sankarihauta-alueen keskellä on suuri ja korkea metallinen risti.





Vapaussodan Valkoisten muistomerkki


Muistomerkin on suunnitellut Emil Cedercreutz (1920)


Punaisten uhrien muistomerkki on vuonna 2018 paljastettu kuvanveistäjä Marjo Heinon  suunnittelema muistomerkki, joka sijaitsee Keski-Porin kirkon puistossa.


Porinsilta (1926)



Puuvilla Etelärannasta nähtynä



Porin Puuvilla oli maineikas tekstiiliteollisuusyritys (1898-1974). Nykyään tiloissa toimii mm. kauppakeskus Puuvilla -jossa kävimme ostamassa lisää lämpimiä vaatteita.


Näihin kuviin...


...näihin tunnelmiin. Ja sitten se kuppi kahvia Scadicissa ❤️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti