Powered By Blogger

sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

AaltojaOtsikko on hiukan hämäävä, sillä on vain yksi Aalto. Alvar Aalto. Mutta Aalto muuttuu monikoksi, kun katsellaan Alvarin töitä :)

Jyväskylä juhlii 180-vuotis synttäreitään ja tänään oli jälleen tarjolla monenlaisia ilmaisia huveja kansalaisille. Minä valitsin Aalto Andante kävelykierroksen.


Luvassa oli kaksi tuntia Aalto-faktoja ja oppaan tarinoilla höystettyä fiktiota... Sen verran varauksella aina suhtaudun oppaiden tarinoihin, kun on tuotakin tullut tehtyä ja kerrottua mukavia tarinoita ja urbaanilegendoja siinä sivussa... Tämänkin kävelykierroksen edetessä oppaamme sanoi muutamaan kertaan mukana kulkeneelle lehtimiehelle,  että "Älä nyt tätä sitten siihen lehteen laita..."


Kierros alkoi Kävelykadun Kompassilta. Katselimme Asemakadun yläpäätä kohti: Siellä on Alvar Aalto käynyt oppikoulunsa, nykyisessä entisessä Lyseossa...

Kävelimme Kävelykadun ja Väinönkadun kulmaan, jossa nököttää Työväentalo -entinen työpaikkani :) Tuosta syystä mielestäni kaunein Aalto Jyväskylässä. Se on myös ensimmäinen Alvar Aallon julkinen rakennus.


Italiassa on käyty... On Palladiolainen paraati-ikkuna


...stukkokoristeita......toscanalaisia pylväitä...


...ja baldakiinia...


Aalto-Sali ei kuulunut kierrokseen, mutta koska näin oven olevan auki...


...livahdin nappaamaan pari kuvaa eteisaulan portaikosta... Näitä pitkin olisi päässyt entiseen teatterin lämpiöön ja itse Aalto-Saliin, jossa oli alkamassa tanssit ;)


Minun aikanani nuo "vaasit" olivat edellisen remontin jäljiltä valkoiset. Onneksi niihin on viimeisimmässä remontissa palautettu alkuperäiset värit.


Joskus vielä pääsen kuvaamaan Aalto-Salille, nyt maistiaisiksi kuva Visit Jyväskylän sivulta. Tältä näyttää lämpiössä:

Kuvahaun tulos haulle aalto sali
Kuva täältä: http://visitjyvaskyla.fi/alvaraalto

Portaikon upea ikkuna...


...ja sama ulkoa päin"Helmi" oli lopettelemassa Työväentalon esittelyään, kun palasin ruotuun...


Seuraavan kerran pysähdyimme Nikolainkulman kulmilla... Siinä talossa (jossa siis on myös ihana Wilhelmiina kahvila!) Alvar Aallolla on ollut ensimmäinen arkkitehtitoimistonsa -kuulemma...

Mutta eteenpäin! Katse haki jo Kaupunginteatteria...Nimikirjoitus seinälaatassa:


Piipahdimme sisällä teatterissa, jossa oli alkamassa näytös sekä suurella että pienellä näyttämöllä...


Aallon pylväitä ja lamppuja...Kun teatteista oli poistuttu, oli aika kirkon kupeessa kääntää katse oikeaan...


Siellä on huputettuna -ollut jo monta vuotta- Suojeluskuntatalo. Rakennus on päässyt tosi huonoon kuntoon ja on käyttökiellossa. Minun Jyväskylävuosinani talossa on ollut mm. posti ja taidemuseo

 


Ja ei kun eteen päin!

Pysähdyimme toviksi tuijottelemaan Neron portaita. Alvar Aalto olisi halunnut, että komeat portaat olisivat johtaneet jonnekin. Yleiseen saunaan...


Pieni syrjähyppy Aalto-kävelyllä. Huomasin pihakadulla ennen näkemättömän taideteoksen: kananmunan kokoisen veistoksen: 


Lähestymme Yliopiston kampusta...


Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia yliopiston alueella ovat...


...Päärakennus......entinen harjoituskoulu...Tässä päärakennus toisesta suunnasta:Lyhty -kokoustila......ruokala Lozzi......Ylioppilastalo......Liikuntatieteellinen tiedekunta...

Siinäpä Aallon yliopisto. Urheiluhallit ja uimahalli jäivät tuonne Liikunnan taakse...


Jatkoimme kävelykierrostamme...


Keski-Suomen museo on suljettu remontin vuoksiVieressä on Alvar Aalto Museo


Opastettu kävelykierros loppui tähän. Jatkoin omatoimiaaltoilua ja astuin ovesta sisään...


Pieni piipahdus moneen kertaan käytyyn museoon...

Villa Mairean (Noormarkussa) pienoismalli:


Alvar Aallon oman talon pienoismalli:


Vaihtuva näyttely tällä hetkellä:Ja sitten oli kahviaika: Aalto museon Café Alvar...

Kahvin kaverina nautiskelin suklaa-hedelmä-kvinoavanukaskakkua :)


Santsikuppi tarjoiltiin pöytään :)


Kaipaatko seuraa?


Kaikkien Aaltojen jälkeen tallustin vielä kappaleen matkaa Aallon nimikkokatua pitkin ja kotia kohti


Nautin kävelyretkestä! Jos haluat enemmän tietoa Alvar Aallon rakennuksista Jyväskylässä, niin netistä löytyy. Itse en viitsinyt googlailla...8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kierroksesta! Olipa mukava päästä mukaan blogin kautta ja esa Jokisen hersyvän selostuksen luinkin jo aamun lehdestä.
  Aalto-sali on tuttu nuoruuden tansseista, campusalueen rakennukset opintojen tiimoilta. Päärakennuksen vessat ovat kyllä niin hassut ja kapeat, ettei sinne iso ihminen edes mahdu. Mikähän suunnittelun kukkanen Aallolle on tullut siinä?
  Jos olisin ollut maisemissa, olisin iloiten tullut kierrokselle mukaan. Eilinen päivä meni Varkauteen tutustuessa ja teatteriesityksestä nauttiessa. Ei ollut vaan yhtään fiilistä kuvata sillä reissulla.
  Iloista sunnuntain jatkoa,Rita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä lukea, kun saan lehden käsiini, että onko sinne päätynyt "Älä nyt ainakaan tätä lehteen laita" -juttuja :D

   Kävelykierros oli kyllä mielenkiintoinen! Arvoin pitkään eilisen kierrosta: bussikierros Aallon töitä katsellen, Kaupungintalokierros (niitä on useammin tarjolla ja olen ollut jo X kertaa) tai Heiskan taiteilijakoti (no siellähän kävin just viime kesänä) eli hyvä oli tämä valinta :)

   Varkaus on minulle melko tuntematon, kirkkoja olen pysähtynyt katselemaan ja lapsena tädin luona vieraillut. Siitä kerrasta muistan "Ilottaja" nimisen nuken, jonka sain serkulta ja vihreän verkkoaidan tädin talon edessä sekä kaksi afgaanin vinttikoiraa, jotka osasivat mennä käpäläpesulle ulkoa tullessaan :D

   Mukavaa tätä päivää ja huomista ja....

   Poista
 2. Olisi kiinnostanut, mutta kun messut ja kisat... Jospa joskus tulisi tilaisuus päästä tällaiselle kierrokselle näkemään kotikaupungin helmiä, joista yleensä vain tallustaa ohi katsetta nostamatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjontaa oli kieltämättä vaikka miten paljon. Tuo nyt valikoitui mun päiväohjelmakseni. Ja kirjamessut jätin väliin, kun teki mieli levätä... Paljon olis vieläkin nähtävää kotikaupungissa...

   Poista
 3. Kuulostipa mielenkiintoiselta ja antoisalta kierrokselta!

  VastaaPoista
 4. Sieltähän tulikin oikein hyökyaalto tietoa! Kiitos, mielenkiintoista!

  VastaaPoista