Powered By Blogger

tiistai 13. tammikuuta 2015

Ensimmäinen kirjaEnsimmäinen kirja on nyt loppuun luettu!


Paholaisen juoma on hauskasti kerrottu matkakertomus kahvin historiasta ja maailmanvalloituksesta. Stewart Lee Allen kiertelee neljässä maanosassa, lähtien kahvin kotikonnuilta Afrikasta ja päätyen Aasian ja Euroopan kautta uuteen maailmaan. Samalla kun Allen kirjaimellisesti ottaen seuraa kahvinpapujen leviämisreittejä, purkautuu myös kahvin historia ja sen moninaiset kulttuuriset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Unohtamatta kahviin liittyviä uskomuksia, merkityksiä sekä vaikutuksia ihmiseen.

Erityisesti tykkäsin luvusta, jossa kerrotaan turkkilaisten yrityksestä vallata Wien... Sitähän mekin olimme juuri viime kesänä tekemässä ;)

Kirjan nimestäkin voi päätellä, että kahvinpapujen käyttö ja leviäminen eivät aina ole olleet yksiselitteisen myönteinen juttu. Jemenissä imaamit ihmettelivät, miksi moskeijat olivat tyhjiä, mutta kahvilat täysiä. Turkissa kahvin piti olla mustaa kuin helvetti ja makeaa kuin rakkaus. Etiopiassa kahvipannua pyydettiin suojelemaan pahalta. Kahvi on kuumentanut tunteita.

Kahvin historia hahmottuu värikkäiden sattumusten ja keskustelujen kautta. Kirjoittaja tapaa huikeita tyyppejä ja ryystää kahvia kaikenmaailman "kahviloissa". Mistä löytyy maailmanhuonoin kupillinen kahvia?

Kirjan on suomentanut Seppo Hyrkäs, suuri osa kirjasta nauttimisesta kuuluu taitavalle suomennokselle.


Se kuppi oli siinä. Ja ensimmäinen kirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti