Powered By Blogger

perjantai 29. toukokuuta 2020

Luonnossa kaupungilla



Kotikaupunkini on ympäröity luonnolla, metsät ja järvet, harju ja joet. Kauas ei tarvitse mennä, kun on jo luonnossa kaupungilla ❤️

Ja sitten on ihmisiä, jotka pienillä jutuilla tuovat luontoa esiin ja ilahduttavat kaupunkilaisia. Yhden työpisteeni oven viereen oli jätetty yksi pörriäinen -kuulemani mukaan pörriäisiä ja leppäkerttuja esiintyy ympäri Kortepohjan kaupunginosaa  ❤️


Ja kun kilometrin verran kotoa pyöräilee, niin voi jo törmätä lampaisiin tässä kauniissa koivikossa ❤️



Ja siellä lampaat ❤️



Pieni hetki tässä luontokohteessa ja sitten kiisin violetilla pyörälläni eteenpäin...



...Tourujoen luontopolulle ❤️

Polun alkupää on linnuntietä reilun puolen kilometrin verran pohjoiseen kaupungin ydinkeskustasta. Polun ja suojelualueen opastaulu on jokirannassa kutakuinkin vanhan hautausmaan eteläpään tasalla. Polun loppupää ja pienempi opastaulu ovat Kankaankadulla hautausmaan pohjoispuolella. Reitin varrella on yhdeksän rastitaulua. https://www.jyvaskyla.fi/luontopolun_rastitaulut_tourujoki.pdf


Polku sijoittuu kaupungin ruutukaavakeskustan laidassa mutkittelevan Tourujoen varteen rannan luonnonvaraiselle osuudelle, joka on luonnonsuojelualuetta. Polun rakensi vuonna 1995 Keski-Suomen ympäristökeskus, ja sitä ylläpitää Jyväskylän kaupunki.


Seurakseni sain Esikoisen ❤️


Joen varrella kukki keltaisenaan ❤️

                                                                                                                                                                        Rentukat ❤️





Saniaiset rullalla ❤️



Polkuja ❤️


Pitkospuita ❤️

Lyhyydestään huolimatta (noin 700 metriä) polulla on näkymiensä puolesta vaikuttavuutta.



❤️


Oi, kaikki se kevään vihreys  ❤️


Ja se linnunlaulu  ❤️

Jokilaakson lehdon ja lehtokorven kasvillisuus on kaupungin ja osin maakunnankin oloissa poikkeuksellista. Muualta kaupungista tavoittamaton lehtopalsami kasvaa rehevänä polun varressa. Alkukesästä polulla kuulee usein satakielen laulavan.


Tämä siellä luritteli, mutta en nyt menisi näiden räpsyjen perusteella lajitunnistusta tekemään. Mestarilaulaja kyseessä kuitenkin  ❤️ Voisiko olla satakieli?





Ketunleivät kukkivat  ❤️





Ja matka jatkuu...



Orvokit kukkivat  ❤️



 Monenlaista mahtuu reitille...








Hyvä oli jälleen taivalta taittaa  ❤️



Lopuksi vielä kapusimme nämä 80+ porrasta


Tourujoen luontopolun päätepiste. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. "Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi."  Keräsin kolme tölkkiä (= 45 senttiä) polun varrelta. Koirien ulkoiluttaminen on Tourujoen luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty.


Tässä päässä polulla on toinen nimi: Tourujoen luontopolku on nimetty kesäkuussa 2016 toiselta nimeltään Heikin poluksi Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelijana 35 vuotta toimineen Heikki Sihvosen jäätyä eläkkeelle virastaan.


Paluumatkan teimme Puistokatua pitkin. Kolme pysähdystä:

1. GHOST BIKE http://ghostbikes.org/

Vanhan hautausmaan invaparkkipaikan merkkiin on kiinnitetty tietääkseni Jyväskylän ainut ghost bike, liikenneonnettomuudessa menehtyneen pyöräilijän  "muistomerkki". Maailmalla niitä on paljon: http://ghostbikes.org/ghostbikemap




2. PIZZEREA

Esikoisen kanssa haettiin pizzat iltapalaksi. Ei kuvamateriaalia ;)

3. ÄRRÄ

Jälkiruuaksi napattiin ärrän kylmäaltaasta puffetit. Ei kuvamateriaalia tästäkään pysähdyksestä ;)

Vatsa täynnä herkkuja ja mieli täynnä mukavia vihreitä ajatuksia pyöräilin kotiin. Parvekkeella toivotin auringolle hyvää yötä!



Keskellä kaupunkia pyörin ja olin mitä upeimmalla luontoretkellä. Ei hullumpaa ❤️


4 kommenttia:

  1. Ihastuttava tuo Tourujoen reitti. Tourujoen varrella olen kulkenut vain pari kertaa Valon kaupunki-tapahtuman aikaan. Ja nuo lampaat, ah,ihanaa!
    Kiitos tästä kuvakierroksesta ja suloista suven alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kerran kesässä yritän tuolla käydä, milloin milläkin retkellä: Tourujoen tienoo tutuksi, Villiyrttiretki, Esikoisen kanssa retki... ❤️ Ja myös valon kaupungin aikana. Ei ole onnistuttu törmäämään siellä :)
      Oikein ihanaa suven alkua myös sinulle, Piipe ❤️

      Poista
  2. Nuo kuvat lampaista ovat, kuin jostakin SUomi-filmistä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, voisi olla ❤️ Kaunis on kotimaamme ❤️

      Poista