Powered By Blogger

keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Harjun portaat ja Vesilinnan näkötorniMaanantaina Ukko lähti jälleen työreissulle ja Kuopuskaan ei äitiä tarvinnut niin hyppäsin satulaan ja rats... ajelin keskustaan. Kirppispöytä oli laitettava järjestykseen ja siinä sivussa osui käteen kaksi sopivaa vaatettakin... HUPS!

Oli aika bongata kotikaupungin näkötorni harjulla. Harjun portaat eli Neron portaat oli myös nähtävä. Pyörällä jouduin sitten kiertotietä pitkin pyrkimään huipulle...Jyhkeän majesteetilliset arkkitehti G. A. Wahlroosin piirtämät portaat rakennettiin työllistämisprojektina vuonna 1925. Nimensä portaat saivat silloisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron mukaan. Tosin nykyään kaupunkilaiset tuntevat portaat kenties paremmin yliopistolähtöisellä lempinimellä “Tiedon portaat”.
 

Harjun Vesilinnan näkötorni on varmasti tunnetuin torni Keski-Suomessa. Se on näkyvällä paikalla keskellä Jyväskylää ja se on myös ajoittain hyvin kuuluva torni. Kesäiltaisin tornista kajahtaa kahdeksalta Harjun iltasoitto, Aulis Raitalan sävellys Laulu synnyinseudulle. Se on soinut jokaisena kesäiltana Harjun Vesilinna huipuilta vuodesta 1976 alkaen.  Kuuntele itse:


Joulun aikaan tornista kaikuu iltaisin Armas Maasalon Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa.


Vesilinna valmistui vuonna 1953, sitä ennen Harjulla oli puinen näkötorni
Vuonna 2000 Vesilinnasta tuli suojelukohde, samana vuonna avattiin Vesilinna Restaurant, jossa on ruokaillut mm. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa  kuningatar Silvian ja prinsessa Victorian kanssa elokuun loppupuolella 2003. Samana päivänä kävin minäkin tyttöjen kanssa Vesilinnassa. Tarjoilijat näyttivät tytöille missä kuningas oli istunut ja missä prinsessa Victoria. Prinsessa oli piipahtanut myös kuninkaallisella pissillä  ;)


Mutta nyt näkötorniin. Sinne pääsee ilmaiseksi aina ravintolan ollessa auki. Hissillä tai portaita, minä valitsin hissin  :)


Ja tältä näyttää kotikaupunkini yläilmoista päin: Harjun urheilukenttäTaulumäen kirkko


KeskustaaKuokkalan silta


Satama


Ja mihin tahansa katsoo niin aina näkyy järviä  ❤Laajavuori


Laajavuoren rinne ja M.Nykäsen mäki


Viitaniemi ja Viitatorni


Alas päin läksin portaita...


Ravintolan oven kohdalla alkoi olla kahviaika  ❤


Asetuin aluksi terassille, mutta pieni sadekuuro hätisti minut salin puolelle


Tykkään pöytiin tarjoilusta  ❤  Vain kahvilusikka puuttuu...


 Täydellinen annokseni ❤ Nautinnon aika ❤


Samaan syssyyn kirjoittelin Vesilinnassa vielä 16 korttia maailmalle  :)


Sanoisin tätä täydelliseksi näkötornibongaukseksi ❤


2 kommenttia:

  1. Ilmeisesti oli tämä torni Jyväskylässä, jossa kävimme perheen kanssa kesälomamatkalla 60-luvun alussa. Piti oikein kaivaa vanhoja mustavalkokuvia ko. matkalta. Mukavia muistoja kirjoituksesi herätti. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompa mukava, että tuli muistoja mieleen ❤ Itse olen 30 vuotta katsellut Jyväskylää tuoltakin tornista ja kylläpä on maisema muuttunut!

      Poista