Powered By Blogger

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

25. kirjaLukuhaasteen 25. kirja on "Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle"

Ayad Akhtar, Appelsiininkuorten katu (Alkuperäinen nimi: American Dervish)

New Yorkissa asuva näyttelijä ja kirjailija Ayad Akhtar (s.1970) kertoo esikoisromaanissaan nuoren muslimipojan kasvu­tarinan. Se perustunee paljolti hänen omiin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiinsa. Romaaninsa 10-vuotiaan päähenkilön Hayatin tavoin Akhtar kasvoi Yhdysvalloissa pakistanilais-amerikkalaisessa perheessä. 


Appelsiininkuorten katu on otettu kirjan nimeksi eräästä Mina-tädin päähenkilö Hayatille kertomasta tarinasta. Siinä puhutaan dervissistä, joka rakasti Jumalaa yli kaiken ja halusi omistautua tälle kokonaan. Hän luopui kaikesta maallisesta kuten kodista, tavarasta ja mukavuudesta, mutta tunsi silti jokin pitävän itseään erossa Jumalan rakkaudesta. Hän istui murheissaan tien laidassa, kun kaksi nuorta miestä kulki ohi appelsiinia kuorien ja alkoi pilkata dervissiä. Yhtäkkiä tämä oivalsi, ettei ollut sen parempi tai huonompi kuin maa, johon miehet olivat viskanneet appelsiininkuoret: Jumala ja kaikki Jumalan luoma on yhtä.

Kirjan tarkoitus on varmaankin kannustaa suvaitsevaisuuteen, mutta nyt tarkoitusperä on johtanut esittämään islaminuskoiset kovin negatiivisessa valossa...Helposti luettavaa ja sulavasti etenevää kerrontaa. Suomennos on kaunista ja siitä kiitos Katariina Kailalle.


Mina on uskossaan aito, mutta haluaa mieluummin noudattaa lain henkeä kuin kirjainta. Hänen mielestään Koraanin tekstejä on tutkittava ja mietittävä, jotta ymmärtäisi niiden sisällön oikein. Vastapainona kirjassa esitetään joukko oppineita, jotka hokevat tekstiä ajattelematta paljonkaan sen sanomaa tai valitsevat vain sopivia kohtia omaa näkökantaansa tukemaan. He löytävät Koraanista säkeitä, jotka oikeuttavat esimerkiksi juutalaisten vainoon ja naisten pahoinpitelyyn. Tulee mieleen sanonta "lukee kuin piru Raamattua..." Myös Raamattua luetaan usein mietiskelemättä ja yrittämättä ymmärtää...

Lukunäyte kirjan alkupuolelta:
Kaikkea sitä silmään osuukin:
Appelsiininkuorten katu on lukuelämys!


4 kommenttia:

 1. Minua tämä kirja ei sytyttänyt, annoin lukupäiväkirjassani vain 3+ tähteä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ehkä toinen lähestymisvinkkeli... Tähtiä en osaa antaa :(

   Poista
 2. Kirjan kansi on houkutteleva ja nimikin, silti kirja on lukematta toistaiseksi. Upeita kuvia olit taas ottanut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Onhan se erikoinen kirja, mutta taustani / yhteyteni huomioon ottaen...

   Poista