Powered By Blogger

lauantai 11. heinäkuuta 2020

Lomasen toinen päivä Porissa ❤️




Niiiin hyvää huomenta! Ja sitten aamiaista ❤️


Ystävä odotteli meitä pian Käppärän hautausmaan lähellä, sillä tänään oli vihdoinkin tarkoitus nähdä Juséliuksen mausoleumi.

Ensin eteemme tuli pieni siunauskappeli...


 
Juséliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla muutaman kilometrin päässä Porin kauppatorilta ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Mausoleumi kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon.


Mausoleumin rakennutti liikemies Fritz Arthur Jusélius vuonna 1898 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin suunnitteli tunnettu kirkko-arkkitehti Josef Stenbäck. Mausoleumin pohjalaatta valettiin 1900-luvun taitteessa. 
 







Kuvanveistäjä Alpo Sailon toteuttamat kuvat Akseli Gallen-Kallelan suunnitelmien pohjalta. Tässä vain toinen ovista -toinen oli auki ja kuva oven takana. Tämä on "Kaste".


Lasimaalaus ulko-oven päällä:


Etuhuoneen katto:



Keskihuoneeseen johtavan sisäoven yläpuolella on Sigridille omistettu latinankielinen muistokirjoitus ”Dormitioni filiae dulcissimae Sigridis quae rapta est mundo aetatis suae anno XII. Pater sene fecit” eli suomeksi ”Suloisen tyttärensä Sigridin, joka riistettiin elämästä kahdennellatoista ikävuodella, lepopaikaksi pystytti hänen isänsä


Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan. Paratiisi-fresko keskihuoneessa:

 

Keskimmäisen huoneen kupolin kattomaalaukset. Kupoli on koristeltu puu- ja kasviaiheisilla maalauksilla. Sen keskelle on maalattu aurinko ja holveihin kahdeksan suomalaista puulajia sekä kahdeksan pienempää kasvia. Kuolemaa symboloivat mäntyä hakkaava palokärki ja puun juuristossa makaava pääkallo.


Keskimmäisen huoneen korkeat lyijylasi-ikkunat


Lattiassa olevaa aukkoa ympäröivä Gallen-Kallelan suunnittelema kaide on valmistettu italialaisesta marmorista. Sen jokainen koristekuvio on erilainen. Mausoleumin koristekuviot sisältävät paljon erilaista symboliikkaa, joista suurin osa ei edusta kristillisyyttä, vaan niitä on kutsuttu jopa okkultistisiksi. Koristeiden joukossa on erityisen paljon vapaamuurarien symboliikkaa, koska Jusélius ja Gallen-Kallela olivat molemmat järjestön jäseniä.


Gallen-Kallelan Tunnetuimmat maalaukset ovat pääsisäänkäynnin oikealla puolella sijaitsevat Kevät, Rakennus ja Tuonelan joella


Kevät


Rakennus




Tuonelan joella



Takaosan kuorihuoneen oviaukko...


Mausoleumin takaosassa sijaitsevaa pientä kuorihuonetta koristaa seiniin ja kattoon maalattu elämänpuu.


 Kuorihuoneen pyöreät lyijylasi-ikkunat



Katon kultaiset hedelmät


Kuorista katsottuna:


Pääsisäänkäynnin yläpuolella keskihuoneessa on maalaus nimeltä  Kosmos



Keskigallerian puolella sisäänkäynnin yläpuoleisessa kolmiossa on latinankielinen toinen lause ”Refrigera illos in loco viridi super aquas refectionis in paradiso deliciarum” eli ”Virvoita heitä vihreässä paikassa, uudistusten vetten vierellä, paratiisin ihanuudessa."


Sisäänkäynnin vasemmalle puolelle Gallen-Kallela maalasi freskot Hävitys, Syksy ja Talvi, joissa kuvataan luonnon kiertokulkua.




Kaiteessa olevan sydämen läpi katsoessa näkee Sigridin nimen.


Sigridin balsamoitu ruumis on asetettu sinkkiarkussa sarkofagiin, jonka kanteen on kirjoitettu hänen etunimensä. Sen reunojen muoto jäljittelee Sigridin lempikukan päivänkakkaran terälehtiä. Kannen päällä on myös alusta saakka pidetty pientä maljakollista päivänkakkaroita.


Yleisöllä ei ole pääsyä hautaholviin.


Kryptan seinillä on kuusi vapaamuurarien käyttämää symbolia; neliö, hakaristi, ankh-risti, Daavidin tähti, pääkallo ja pyöräristi. Kuvissani ne rajautuvat pois.


 Näiden päivänkakkaroiden myötä totean vain, että ompahan vaikuttava paikka ❤️


Vielä yhden paikan halusimme nähdä...
 

Yyterin hiekkaranta. Kuusi kilometriä varpaat upottavaa, pehmeää hiekkaa auringonottoon ja merta silmänkantamattomiin. Tuulta ei voi unohtaa...


Nyt oli sen verran villapaitakeli, että ranta oli melkoisen tyhjä...




Yyteri kuuluu Natura- ja luonnonsuojelualueeseen








Vielä oli aikaa yhdelle jätskille...


...ja raparperipiirakkakahveille ystävän luona  ❤️ Mutta kylläpä oli ihana lomanen perheen kanssa Porissa ❤️


2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä tietopaketti mausoleumista. En tiennytkään noista vapaamuurarikytköksistä. Lapsuuden käynniltä muistan seinämaalaukset ja koskettavan Sigridin valkoisen arkun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osallistuimme opastettuun "kierrokseen" ja sieltä sai myös mukaan 34-sivuisen kirjasen kuvineen ja tietoineen. Vapaamuurarien symbolit osuivat heti silmään... Tuli oltua nyt vähän turhankin perusteellinen kaiken nippelitiedon kanssa, mutta tätä käyntiä olen odottanut niiiin kauan! Aina Porissa käydessämme on ollut tarkoitus käydä mausoleumissa, mutta koskaan aikaisemmin ei olla osuttu paikalle aukioloaikaan. Oli kyllä hieno kokemus ❤️

      Poista